Language Selection

  • Greek
  • English (United Kingdom)

Προσφορές - Νέα

Εγγραφή

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία μας για να πληροφορείστε για προσφορές καταλυμάτων και νέα απο όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ηπείρου

Ετικέτες

Η Γλυκή

Γενικές πληροφορίες

Το όνομα της η κοινότητα Γλυκή το πείρε από ένα θαύμα. Ο  Άγιος Δονάτος σκότωσε το δράκο που φώλιαζε στις πηγές του Αχέροντα κι έκανε το νερό θανατηφόρο για ζώα και ανθρώπους. Ευλόγησε το νερό και το έκανε γλυκό. Από αυτό το θαύμα ονομάστηκε και το χωριό Γλυκή

Η Γλυκή αναπτύσσεται τουριστικά τα τελευταία χρόνια και έτσι ο επισκέπτης  μπορεί να νιώσει την παράδοση μιας παρθένας τουριστικά περιοχής. Είναι ένα μικρό, γεωργικό κυρίως χωριό, (μέχρι πρόσφατα άνηκε στην επαρχεία Σουλίου  με πρωτεύουσα την Παραμυθιά, ενώ με τον νόμο Καποδίστρια, αυτονομήθηκε σαν  Δήμος Αχέροντα με ορισμένες κοινότητες της περιοχής) που έχει γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο από τον μυθικό ποταμό Αχέροντα..

Εδώ δημιουργήθηκε ένα θαυμάσιο τοπίο που το συνθέτουν οι πηγές στην αρχή της χαράδρας και από τις δύο πλευρές του ποταμού με τα άφθονα κρύα νερά τους και το πλήθος από τα υπεραιωνόβια πλατάνια να αναπτύσσεται κάτω από τα όρη της Παραμυθιάς και του Σουλίου.

Στην Γλυκή μπορείτε να θαυμάσετε την ομορφιά της φύσης και παράλληλα να  κάνετε χρήση των υπηρεσιών που προσφέρουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται  στον εναλλακτικό τουρισμό.

Επιβλητική η χαράδρα που  πάνω της κρέμεται η περίφημη σκάλα της Τζαβέλλαινας που οδηγεί στις «πύλες  του Άδη». Από εδώ ανεβαίνει κανείς από ασφαλτοστρωμένο δρόμο στο θρυλικό  Σούλι. Στην αρχή της πεδιάδας του Αχέροντα, βρέθηκαν όστρακα και αρχαίοι  κιβωτιόσχημοι τάφοι ατείχιστης Κώμης. Ανάμεσα στα πλατάνια βρίσκεται ο παλαιοχριστιανικός ναός της Παναγίας

Στην Γλυκή μπορείτε να επισκεφτείτε:

*      Τον ερειπωμένο παλαιό Βυζαντινό ναό που μερικοί τον ταυτίζουν με την παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγ. Δονάτου.
*      H περίφημη σκάλα της Τζαβέλλαινας που οδηγεί στις «πύλες του Άδη» και  είναι το μονοπάτι που ακολουθεί κανείς για τα χωριά του Σουλίου.
*      Τον παλαιοχριστιανικό ναό της Παναγίας. (τρίκλιτος, θολωτός στρωμένος με μαρμαρόπλακες και ήταν τοιχογραφημένος με ανεξίτηλα χρώματα. Κάηκε από  τους Τούρκους το 1772 και σήμερα σώζεται το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας που χτίστηκε αργότερα στη θέση του Αγ. Βήματος του παλαιού ναού).

Σε ανασκαφές που έγιναν στο χώρο, βρέθηκε υλικό από τον παλαιό χριστιανικό  ναό (πιθανόν από την Θεοδοσιακή βασιλική του Αγ. Δονάτου). Επίσης βρέθηκε και παλαιότερο υλικό που χρησιμοποιήθηκε προερχόμενο από τον αρχαίο  «Ομφάλιο» (χτίστηκε το 380 μ.χ.), που παρεχώρησε ο Μέγας Θεοδόσιος μετά από μεσολάβηση του επισκόπου Ευροίας, Δονάτου. Στις 15 Αυγούστου η Γλυκή κινείται στους ρυθμούς του παραδοσιακού  πανηγυριού που τελείται στην Χάρη της Παναγίας. Διαρκεί 2 ημέρες και είναι κάτι που πρέπει να ζήσετε

Η βασιλική της Γλυκής ανάγεται στους βυζαντινούς χρόνους, πιθανόν στα χρόνια του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Από τις ανασκαφές διαπιστώθηκε ότι κτίσθηκε στη θέση παλαιότερου οικοδομήματος παλαιοχριστιανικού. Δεν ταυτίζεται με το ναό που ίδρυσε ο Αγιος Δονάτος, με χορηγία του Μεγάλου Θεοδοσίου στην Εύροια, αλλά πιθανόν η αρχαία Εύροια να βρισκόταν κοντά στο σημερινό χωριό Γλυκή.

Η βασιλική της Γλυκής κοντά στον Αχέροντα, ερειπωμένη σήμερα, χωρίζεται με δύο σειρές κιόνων σε τρία κλίτη. Φέρει τρίπλευρη αψίδα στα ανατολικά και μικρότερη ημικυκλική στα βόρειά της, στο χώρο της πρόθεσης. Η βασιλική φέρει εγκάρσιο κλίτος. Στα δυτικά φέρει τριμερή νάρθηκα. Πιθανόν στεγαζόταν με ξύλινη στέγη. Στο εσωτερικό διακρίνονται τοιχογραφίες του 17ου - 18ου αιώνα. Η τοιχοδομία είναι ψευδοϊσόδομη με μεγάλους λίθους και παρέμβλητους πλίνθους.

Οι ανασκαφές στη Γλυκή άρχισαν υπό τον Δ. Πάλλα το 1953 - και συνεχίστηκαν το 1954. Διακόπηκαν στη συνέχεια για να επαναληφθούν το 1970 - 1972 που αποκαλύφθηκε πλήρως το μνημείο. Τότε αποκαλύφθηκε και ορθογώνιο κτίσμα, παλαιοχριστιανικό, στα νότια του νάρθηκα της βασιλικής.
Ο χώρος όπου βρίσκεται η βασιλική, περιφράχθηκε κατά το 1965, ενώ κατά καιρούς γίνονται καθαρισμοί από τα χόρτα.
Σήμερα ο ερειπωμένος ναός αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα της περιοχής.

Σε απόσταση 18 χλμ. από τη Γλυκή υψώνονται τα ξακουστά βουνά του Σουλίου, που είναι μια εθνική πρόκληση και πρόσκληση για τον διαβάτη περιηγητή. Η ανάβαση εύκολη και σύντομη. Ο περιηγητής θα βρεθεί μπροστά στο Βουλευτήριο των Σουλιωτών τα γύρω πηγάδια, θα ανηφορίσει στον Άγιο Δονάτο, στην Αγία Παρασκευή, στο ύψωμα Κούγκι, όπου αυτοθυσιάστηκε ο υπερασπιστής Καλόγερος Σαμουήλ με τους λιγοστούς συντρόφους του, τον Δεκέμβριο του 1803. Θα αντικρίσει απέναντι το φρούριο Κιάφα, νιώθουμε εθνική συγκίνηση και υπερηφάνεια. Τέλος θα απολαύσει την πανοραμική θέα του κάμπου του Φαναρίου - πεδιάδα του Αχέροντα.

Ο χωματόδρομος που ξεκινά από τη Γλυκή οδηγεί κατά μήκος του ποταμού μέσα σε ένα δάσος από πλατάνια. Από το σημείο αυτό μπορεί κανείς να συνεχίσει με τα πόδια το μονοπάτι μέχρι τις πηγές του Αχέροντα. Στη συμβολή του Αχέροντα με το ρέμα "Ντάλλα", που κατεβαίνει από το Σούλι, υπάρχουν πέτρινη γέφυρα. Από το γεφύρι μπορεί κανείς να συνεχίσει μέχρι τις πηγές του ρέματος "Ντάλλα" στον παλιό νερόμυλο ή να πάρει το δρόμο που βγάζει στα Σερτζιανά των Ιωαννίνων.

Πηγή: acheron.gr

Starry Night

starry night

App_Store_Badge_small
Google-Play
search_hotels_module

Επισκέπτες τώρα:

Έχουμε 152 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δημοσκοπήσεις

Ποιό το βασικό κριτήριο για την διαμονή σας :