Language Selection

  • Greek
  • English (United Kingdom)

Προσφορές - Νέα

Εγγραφή

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία μας για να πληροφορείστε για προσφορές καταλυμάτων και νέα απο όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ηπείρου

Ετικέτες

Ιωάννινα


Η Πόλη των Ιωαννίνων

Η Πόλη

Τα Ιωάννινα είναι η πρωτεύουσα της Ηπείρου   και   το μεγαλύτερο εμπορικό, πνευματικό και πολιτισμικό κέντρο της Βορειοδυτικής Ελλάδας.
Τα Ιωάννινα βρίσκονται 440 χλμ. από την Αθήνα και 220 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, στη δυτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας, σε υψόμετρο 480 μέτρων και ανάμεσα σε ψηλές κορυφές.
Το κάστρο του Αλή Πασά, το νησάκι της κυρά-Φροσύνης, το μαντείο της Δωδώνης, αλλά και το σύγχρονο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αποτελούν σημεία αναφοράς της πόλης που συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο, τις νέες πραγματικότητες με την ιστορική μνήμη, τη φυσική ομορφιά με την ανάπτυξη. Στο αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων υπάρχουν τα ευρήματα-μάρτυρες της ανθρώπινης παρουσίας και δράσης στην Ήπειρο από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα εκθέματα από το χώρο της Δωδώνης, όπου βρισκόταν το αρχαιότερο μαντείο του ελληνικού κόσμου. Στο 'νησάκι' των Ιωαννίνων, ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο κατοικούμενα νησιά λίμνης, μπορεί κανείς να επισκευτεί τα βυζαντινά μοναστήρια και να θαυμάσει έξοχες τοιχογραφίες της εποχής με ιδιαίτερη τεχνοτροπία και θέματα. Στο νησάκι βρίσκεται και το σπίτι - ύστατο καταφύγιο του Αλή Πασα. Ο θρύλος του, άρρηκτα δεμένος με την τραγική μοίρα της κυρά-Φροσύνης, ζωντανεύει στις όχθες της λίμνης, στα στενά δρομάκια του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς και στην ακρόπολη, όπου βρίσκονται ο τάφος και το σεράι του, σήμερα βυζαντινό μουσείο. Παραδοσιακά εργαστήρια ασημουργίας και χρυσοχοΐας, που στο παρελθόν άνθισαν και ήταν διάσημα σε Ανατολή και Δύση, λειτουργούν μέχρι σήμερα. Η σύγχρονη εξέλιξη εκφράζεται με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα νοσοκομεία της Πόλης, το Ναυταθλητικό Κέντρο, την Εγνατία Οδό, το αεροδρόμιο, τα υδροπλάνα, την αλματώδη εμπορική ανάπτυξη και την εξάπλωση της πόλης.

Πηγή: http://ioannina.uoi.gr/index.html

Δείτε περισσότερα στην ενότητα Αξιοθέατα:

Τα ποτάμια της Ηπείρου

Το Νησάκι

Το Νησάκι των Ιωαννίνων, ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο κατοικούμενα νησιά λίμνης, μπορεί κανείς να επισπευτεί τα βυζαντινά μοναστήρια και να θαυμάσει έξοχες τοιχογραφίες της εποχής με ιδιαίτερη τεχνο-τροπία και θέματα. Στο νησάκι βρίσκεται και το σπίτι - ύστατο καταφύγιο του Αλή Πασα. Ο θρύλος του, άρρηκτα δεμένος με την τραγική μοίρα της κυρά - Φροσύνης, ζωντανεύει στις όχθες της λίμνης, στα στενά δρομάκια του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς και στην ακρόπολη, όπου βρίσκονται ο τάφος και το σεράι του, σήμερα βυζαντινό μουσείο. Παραδοσιακά εργαστήρια ασημουργίας και χρυσοχοΐας, που στο παρελθόν άνθισαν και ήταν διάσημα σε Ανατολή και Δύση, λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Σήμερα, το νησί κατοικείται, φαινόμενο σπάνιο παγκοσμίως, από 100 περίπου οικογένειες οι οποίες ασχολούνται με τον τουρισμό και το ψάρεμα.

Η σύνδεσή του με την πόλη των Ιωαννίνων, γίνεται με καραβάκια, που εκτελούν ημερήσια δρομολόγια ανά μισή ώρα το καλοκαίρι και ανά μία ώρα το χειμώνα. Στο Νησί υπάρχουν γραφικά καταστήματα λαικής τέχνης και εστιατόρια που σερβίρουν ψάρια, χέλια, βατραχοπόδαρα κ.λ.π. Αποτελεί πόλο τουριστικής ανάπτυξης των Ιωαννίνων.

Δείτε περισσότερα στην ενότητα Αξιοθέατα:

Τα ποτάμια της Ηπείρου

Το Πανεπιστήμιο

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ιδρύθηκε το 1964 και λειτου-ργεί ως ανεξάρτητο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα από το 1970.

Στο μισό σχεδόν αιώνα της λειτουργίας του έχει εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Με τα επιτεύγματά του στους τομείς της διδασκαλίας και της έρευνας έχει ανταποκριθεί στους αρχικούς στόχους της ίδρυσής του και έχει επιτύχει την ακαδημαϊκή αναγνώριση σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.

Το Πανεπιστήμιο Σήμερα

Το 2007 ιδρύθηκε το Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογίας Ηπείρου (Κ.Ε.Τ.Η), το οποίο αποτελείται από τέσσερα Ερευνητικά Ινστιτούτα:

  • Ινστιτούτο Έρευνας Βιοδραστικών Φυσικών Ουσιών.
  • Ινστιτούτο Διαχείρησης & Προστασίας Υδάτινων Πόρων.
  • Ινστιτούτο Τεχνολογιών Επιφανειών
  • Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας.

Οργανωμένα Τμήματα Μεταπτυχιακών Σπουδών λειτουργούν στις περισσότερες Σχολές του Πανεπιστημίου, με αριθμό φοιτητών που φθάνει τους χίλιους διακόσιους ενενήντα πέντε (1.295), ενώ αντίστοιχα δύο χιλιάδες διακόσιοι δέκα επτά (2.217) φοιτητές εκπονούν διδακτορική διατριβή. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται συνεχώς.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει σήμερα δεκαεπτά (17) Τμήματα, στα οποία φοιτούν δέκα τρεις χιλιάδες πεντακόσιοι είκοσι τρεις (13.523) φοιτητές. Τα μέλη τουΔιδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) ανέρχονται στα πεντακόσια σαράντα τέσσερα (544). Το Ειδικό και Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.Ε.ΔΙ.Π.) έχει συνολικά τριάντα εννέα μέλη (39). Στο Πανεπιστήμιο υπηρετούν επίσης πέντε (5) Βοηθοί και Επιστημονικοί Συνεργάτες. Στις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου εργάζονται τετρακόσιοι είκοσι (420) υπάλληλοι, ενώ άλλοι εκατόν τριάντα δύο (132) υπάλληλοι αποτελούν το Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π.).

Σημαντικό βήμα στην οργάνωση του Πανεπιστημίου αποτέλεσε η δημοσίευση του Οργανισμού Διοικητικών Υπηρεσιών (Π. Δ. 186/99 Φ.Ε.Κ. 173/27-8-1999, τεύχος Α') καθώς και η έγκριση και δημοσίευση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Παν/μίου Ιωαννίνων (ΦΕΚ έγκρισης 310/10-3-2005).

Τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με την ίδρυση νέων Τμημάτων, έχει σχεδόν διπλασιαστεί και η προοπτική εξέλιξής του παρουσιάζεται ιδιαίτερα ευοίωνη. Αυτό φαίνεται ότι θα έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

Π.Α.Σ. Γιάννινα

Ήταν καλοκαίρι του 1966 όταν οι αιώνιοι αντίπαλοι Ατρόμητος Ιωαν-νίνων και Αβέρωφ έκατσαν γύρω από ένα τραπέζι και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από ένα κοινό όνομα, ΠΑΣ (Πανηπειρω-τικός Αθλητικός Σύλλογος) ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Πρώτος Πρόεδρος της νέας ομάδας ο Περικλής Γιαννής ενώ πρώτη εμφάνιση, εναντίον του Ολυμπιακού Πειραιώς σε ένα φιλικό παιχνίδι, λόγω της μεταγραφής του Γιώργου Σιόντη.

«Το ποδόσφαιρο της Ηπείρου βρήκε στον ΠΑΣ Γιάννενα την άξια εκπροσώπηση του. Για πολλά χρόνια ο Αβέρωφ και ο Ατρόμητος προσπαθούσαν να διακριθούν χωρίς όμως επιτυχία. Αυτό συνέβαινε μέχρι το 1966, γιατί το καλοκαίρι αυτού του χρόνου οι φίλαθλοι που έβλεπαν τις ποδοσφαιρικές δυνάμεις τις περιοχής να χάνονται άδικα, παραμέρισαν τα προσωπικά κι ενώθηκαν δημιουργώντας τον ΠΑΣ, την ομάδα που έμελλε να συγκεντρώσει μέσα σε λίγα χρόνια τον καθολικό θαυμασμό. Από την περίοδο 1966-'67 ο ΠΑΣ άρχισε την μεγάλη του προσπάθεια για την άνοδο του στην Ά Εθνική...»

Εθνικό Στάδιο "Ζωσιμάδες

Η έδρα του ΠΑΣ Γιάννινα είναι το Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων «οι Ζωσιμάδες» και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων. Φέρει το όνομα των αδελφών Ζωσιμάδων, μεγάλων εθνικών ευεργετών που κατάγονταν από τα Ιωάννινα.

Το στάδιο έχει μία μεγάλη σκεπαστή εξέδρα στη νοτιο-ανατολική του πλευρά. Οι άλλες τρεις πλευρές καλύπτονται από λίγες σειρές καθισμάτων γύρω από τον στίβο.

Οι προβολείς και τα καθίσματα τοποθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2000 μετά την άνοδο στην Α’ Εθνική της ομάδας και ως προυπόθεση από την ΕΠΑΕ για να αγωνιστεί η ομάδα στην κατηγορία. Μάλιστα μέχρι την ολοκλήρωση των έργων η ομάδα είχε αναγκαστεί να δώσει εκτός έδρας τα 2 πρώτα της παιχνίδια. Πριν τα συγκεκριμένα έργα, η χωρητικότητα του σταδίου ήταν 10.700.

Παλαιότερα, ηταν σκεπαστή μόνο η κερκίδα απέναντι από τη σημερινή μεγάλη σκεπαστη εξέδρα, ωστόσο ένας δυνατός αέρας το 1993 κατέστρεψε ολοκληρωτικά το σκέπαστρο. Για αυτό ακόμη και σήμερα μεταξύ των φιλάθλων η εξέδρα ονομάζεται «παλιά σκεπαστή».

Το Στάδιο ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενώ ο χλοοτάπητάς του ανανεώθηκε το καλοκαίρι του 2007. Το γήπεδο βρίσκεται επι των οδών Σταδίου (ανατολικό πέταλο, θύρες 1-3) 3), Φώτου Τζαβέλλα (μεγάλη εξέδρα και είσοδος αποδυτηρίων, θύρες 4-6), Πινδάρου (δυτικό πέταλο, θύρα 7) και Μιχαηλίδη (παλιά σκεπαστή, θύρα 8)

Το γήπεδο έχει αποτελέσει έδρα του ΑΟ Βελισσαρίου για 4 έτη (1992-96) και της ΑΕ Γιάννενα για 2 έτη (2005-07).

Συγκοινωνίες

Εθνικές οδοί και αεροπορική προσέγγιση στην πόλη

Οι κυριότεροι οδικοί άξονες είναι:
· ΑΘΗΝΑ - ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΠΑΤΡΑ - ΑΓΡΙΝΙΟ - ΑΡΤΑ - ΙΩΑΝΝΙΝΑ
· ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - Μέσω της Εγνατίας Οδού - ΙΩΑΝΝΙΝΑ

· ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ- Μέσω της Εγνατίας Οδού- ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Όσον αφορά τις αεροπορικές συγκοινωνίες, η πόλη εξυπηρετείται από τo αεροδρόμιo των Ιωαννίνων. Για την Αθήνα εκτελούνται καθημερινά δύο πτήσεις όλο το χρόνο. Διάρκεια πτήσης 45'. Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων απέχει τέσσερα (4) χλμ. από το κέντρο της πόλης.

Αεροδρόμιο Ιωαννίνων: 26510-26218
http://www.hcaa-eleng.gr/ioanina.htm

Όσον αφορά τις οδικές συγκοινωνίες, το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, εξυπηρετεί την πόλη προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, επίσης υπάρχουν και λεωφορεία που εξυπηρετούν απ' ευθείας και άλλες πόλεις.


Λεωφορεία Αθηνών, τηλ. 26510-26286   Γ. Παπανδρέου

Λεωφορεία Θεσσαλονίκης-Μετσόβου, τηλ. 26510-27442 Γ. Παπανδρέου
Λεωφορεία Ηγουμενίτσης τηλ. 26510-26211 Γ. Παπανδρέου
Λεωφορεία Κονίτσης- Κακαβιάς- Πωγωνίου τηλ. 26510-26211
Λεωφορεία Πρεβέζης- Άρτας, Αγρινίου, Κατσανοχωρίων τηλ. 26510-25014
Λεωφορεία Λάρισας, τηλ. 26510-37584 Γ. Παπανδρέου 58
Λεωφορεία Χανίων-Ρεθύμνης, τηλ. 26510-25868 Ίκκου 47
Λεωφορεία Ηρακλείου, τηλ. 26510-37584 Γ.Παπανδρέου 58
Λεωφορεία Ευβοιας- Πύργου- Τρίπολη τηλ. 26510-41248
Λεωφορεία Καβάλας τηλ. 26510-37584

Υπηρεσίες

Υπηρεσίες
κωδικός πόλης 26510
Άμεση Δράση, 28ης Οκτωβρίου 11
Τουριστική Αστυνομία , 28ης Οκτωβρίου 11
Ασφάλεια , 28ης Οκτωβρίου 11
Πνευματικό Κέντρο, Aγίας Μαρίνας 55
Νομαρχία, Πλατεία Πύρρου 1
Δημαρχείο, Πλατεία Α. Παπανδρέου 5
Περιφέρεια Ηπείρου, Βορείου Ηπείρου 20
Ολυμπιακή, Μέγαρο Κουρτιου
Ταχυδρομείο
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Δουρούτη
Νοσοκομείο Χατζηκώστα,Λεωφ. Μακρυγ.
ΙΚΑ
Αεροδρόμιο, 4ο χλμ Ιωανν.-Κονίτσης
ΚΤΕΛ Αθηνών, Γ. Παπανδρέου

ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Γ. Παπανδρέου
ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας, Γ. Παπανδρέου
ΚΤΕΛ Πρέβεζας, Γ. Παπανδρέου
Αστικό ΚΤΕΛ, Θαρύπα 8
Ε.Ο.Τ., Δωδώνης 39
ΕΛΠΑ-Οδική βοήθεια
Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ)
Ράδιο Ταξί
Διανυκτερεύοντα φαρμακεία-βενζινάδικα
Ερυθρός Σταυρός
Πυροσβεστική
ΔΕΗ
ΔΕΥΑΙ

100
25673
26431
20090
87001
79921
72164
23120
28698
99111
80111
26342
26218
26286
27442
26211
25014
22239
25086
49695
25498
46777
100
26581
199
125
73500

Φωτογραφίες

ioannin0

ioannina10

ioannina1

ioannina3

ioannina5

ioannina6

ioannina7

ioannina8

ioannina9

ioannina2

ioannina4

Δείτε ακόμη πιο πολλές φωτογραφίες απο το άλμπουμ Φύση στο fb και φύση 2

 

Η πόλη των Ιωαννίνων είναι η πρωτεύουσα της Ηπείρου και το μεγαλύτερο εμπορικό, πνευματικό και πολιτισμικό κέντρο της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Τα Ιωάννινα βρίσκονται 440 χλμ. από την Αθήνα και 295 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, στη δυτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας, σε υψόμετρο 480 μέτρων και ανάμεσα σε ψηλές κορυφές.

Το κάστρο του Αλή Πασά, το νησάκι της κυρά-Φροσύνης, το μαντείο της Δωδώνης, αλλά και το σύγχρονο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αποτελούν σημεία αναφοράς της πόλης που συνδυάζει το παραδοσιακό με το σύγχρονο, τις νέες πραγματικότητες με την ιστορική μνήμη, τη φυσική ομορφιά με την ανάπτυξη.

Στο αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων υπάρχουν τα ευρήματα-μάρτυρες της ανθρώπινης παρουσίας και δράσης στην Ήπειρο από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα εκθέματα από το χώρο της Δωδώνης, όπου βρισκόταν το αρχαιότερο μαντείο του ελληνικού κόσμου.

Στο 'νησάκι' των Ιωαννίνων, ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο κατοικούμενα νησιά λίμνης, μπορεί κανείς να επισκευτεί τα βυζαντινά μοναστήρια και να θαυμάσει έξοχες τοιχογραφίες της εποχής με ιδιαίτερη τεχνοτροπία και θέματα. Στο νησάκι βρίσκεται και το σπίτι - ύστατο καταφύγιο του Αλή Πασα. Ο θρύλος του, άρρηκτα δεμένος με την τραγική μοίρα της κυρά-Φροσύνης, ζωντανεύει στις όχθες της λίμνης, στα στενά δρομάκια του μεσαιωνικού κάστρου της πόλης των Ιωαννίνων, καθώς και στην ακρόπολη, όπου βρίσκονται ο τάφος και το σεράι του, σήμερα βυζαντινό μουσείο. Παραδοσιακά εργαστήρια ασημουργίας και χρυσοχοΐας, που στο παρελθόν άνθισαν και ήταν διάσημα σε Ανατολή και Δύση, λειτουργούν μέχρι σήμερα.

Η σύγχρονη εξέλιξη εκφράζεται με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τα νοσοκομεία της Πόλης, το Ναυταθλητικό Κέντρο, την Εγνατία Οδό, το αεροδρόμιο, τα υδροπλάνα, την αλματώδη εμπορική ανάπτυξη και την εξάπλωση της πόλης.

 


Starry Night

starry night

App_Store_Badge_small
Google-Play
search_hotels_module

Επισκέπτες τώρα:

Έχουμε 89 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δημοσκοπήσεις

Ποιό το βασικό κριτήριο για την διαμονή σας :