Language Selection

  • Greek
  • English (United Kingdom)

Προσφορές - Νέα

Εγγραφή

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία μας για να πληροφορείστε για προσφορές καταλυμάτων και νέα απο όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ηπείρου

Ετικέτες

Ζαγοροχώρια

Γενικές πληροφορίες

Ζαγοροχώρια Τα Ζαγόρια (σλαβική λέξη που σημαίνει"πίσω απ' τα βουνα") βρίσκονται ανάμεσα στα Γιάννενα, το Μέτσοβο και την Κόνιτσα. Η περιοχή περιβάλλεται από ψηλά βουνά, κομμάτι της Βόρειας Πίνδου.

Στα βόρεια το Ζαγόρι χωρίζεται από τον ποταμό Αώο και τις πλαγιές του Σμόλικα (2.637 υψόμ.) Στα βορειοανατολικά πάλι από τον Αώο και τις δυτικές πλαγιές της Βασιλίτσας (2.249μ.) και του Λυγκού (2.177μ.). Στα νοτιοανατολικά, από τα δυτικά βουνά του Μετσόβου. Νότια κλείνεται το Ζαγόρι από το Μιτσικέλι (1.810μ.). Βορειοδυτικά δεσπόζει ο μεγαλόπρεπος όγκος της Γκαμήλας (2.497 μ.) ή Τύμφης. Η περιοχή Ζαγορίου προσφέρεται για ορειβασία και πεζοπορία.

Λαογραφία > Τα λαογραφικά στοιχεία που μπορεί να θαυμάσει κανείς και σήμερα σε όλο το Ζαγόρι και που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι τα σπίτια φτιαγμένα με πέτρα, τα λιθόστρωτα δρομάκια, οι πλακόστρωτες στέγες, όλα φτιαγμένα από ντόπιους μάστορες και υλικά.

Οι εκκλησιές και τα μοναστήρια βρίσκονται μακριά από τους οικισμούς, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους ανθρώπους μαζί με τη θρησκεία να λατρεύουν τη φύση. Ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια είναι της Παναγιάς της Σπηλιώτισσας. Χτίστηκε το 1579 και βρίσκεται κοντά στην Αρίστη με θέα το Βοϊδομάτη. Η μονή Στομίου στη χαράδρα του Αώου, με είσοδο από την Κόνιτσα. Χτίστηκε το 1774. Το γραφικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι που χτίστηκε το 1412. Διατηρείται ακόμα σε καλή κατάσταση και βρίσκεται πάνω στα βράχια στο χείλος της χαράδρας του Βίκου, σε ένα από τα θεαματικότερα σημεία.

Χαρακτηριστικά πάλι είναι τα μονοπάτια του Ζαγορίου και η περίφημη σκάλα του Βραγέτου. Τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι τα μονοπάτια έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην Αντίσταση κατά των Γερμανών.

Ζαγόρι ή Ζαγοροχώρια > Τα Ζαγοροχώρια είναι ένα δίκτυο από 46 χωριά σκορπισμένα που ξεπροβάλλουν ανάμεσα σε δασωμένα από πεύκα και έλατα βουνά της Πίνδου, βορειοανατολικά από την πόλη των Ιωαννίνων. Τα Ζαγοροχώρια έχουν χτιστεί σύμφωνα με το πρότυπο του φυσικού τους χώρου, του ζαγορίτικου τοπίου και, παρά την επέλαση του εκσυγχρονισμού, διατηρούν την αρχιτεκτονική τους φυσιογνωμία απαράλλαχτη μέχρι σήμερα.

Η λέξη Ζαγόρι πρωτοεμφανίστηκε σε έγγραφο του 1321 και σημαίνει “πίσω από τα βουνά”. Είναι ένα από τα πολλά τοπωνύμια της Ηπείρου, που προέρχονται από τα Σλαβικά. Τα Ζαγοροχώρια είναι φημισμένα για την απίστευτη φυσική ομορφιά τους, την ξεχωριστή αρχιτεκτονική τους και τη μακρά ιστορία τους. Και φυσικά όχι άδικα, αφού το συγκλονιστικό φυσικό τοπίο, η γραφικότητα κάθε χωριού ξεχωριστά και οι απεριόριστες δυνατότητες εξορμήσεων και παντός τύπου δραστηριοτήτων πραγματικά μαγεύουν και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

Τα Ζαγοροχώρια έχουν έκταση περίπου 1.000 τ.χλμ και χωρίζονται σε τρία γεωγραφικά τμήματα: το Δυτικό, το Ανατολικό και το Κεντρικό Ζαγόρι. Κάθε τμήμα έχει τη δική του ξεχωριστή ομορφιά και ιστορία.

Δυτικά Ζαγοροχώρια > Βρίσκονται βορειοδυτικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνουν τα υπέροχα ξακουστά χωριά της κοιλάδας του Βοϊδομάτη, που είναι το Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, η Αρίστη, ο Βίκος, ο Άγιος Μηνάς και το Μεσοβούνι.

Ανατολικά Ζαγοροχώρια > Βρίσκονται βορειοανατολικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνουν όμορφα χωριά όπως τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Φλαμπουράρι, Τρίστενο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι), την όμορφη Βοβούσα, τα χωριά Δεμάτι, Ιτέα, Πέτρα, Καστανώνα και τους συνοικισμούς Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς.

Κεντρικά Ζαγοροχώρια > Βρίσκονται βόρεια από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνουν ξεχωριστά χωριά, όπως η Βίτσα, το Μονοδένδρι, τα γνωστά Βλαχοχώρια (Βρυσοχώρι, Ηλιοχώρι, Λάιστα), οι Κήποι, το Δίλοφο, οι Ασπράγγελοι και το Κουκούλι, το Καπέσοβο, το Τσεπέλοβο, το Σκαμνέλι και οι Νεγάδες, τα χωριά της κοιλάδας του Άνω Βίκου (Βραδέτο, Ελάτη, Ελαφότοπος, Άνω και Κάτω Πεδινά), καθώς και τα χωριά Δίκορφο, Μανασσή, Καλουτά, Διπόταμο, Φραγκάδες και Λεπτοκαρυά.

Κεντρικό Zαγόρι > Βίτσα (38 χλμ. από τα Γιάννινα) > Όσο πλησιάζετε στο χωριό, από μακριά το χρώμα του είναι σαν το χρώμα των βράχων. O δρόμος, στενός και δύσβατος, αποσπά την προσοχή σας. Η Βίτσα αποτελείται από δύο μαχαλάδες, με το περίφημο κιόσκι τους και πολλά αρχοντικά. Στο χωριό υπάρχει αρχαιολογικός χώρος, όπου 140 τάφοι δείχνουν σημάδια ζωής στην περιοχή που φθάνουν μέχρι τον 9ο αιώνα π.X. Στην πλατεία της Bίτσας, στέκει αγέρωχος ένας πλάτανος 600 χρόνων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το μοναστήρι του Προφήτη Hλία και τα πανέμορφα ξωκλήσια του 17ου και του 18ου αιώνα. Στην ταβέρνα της Kίτσας θα δοκιμάσετε θαυμάσιες ζαγορίτικες πίτες. Από τη Βίτσα, ακολουθώντας το καλντερίμι, κατεβείτε στην είσοδο της χαράδρας του Βίκου, στο πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Μίσσιου.

Ανατολικό-Δυτικό Zαγόρι > Αφού γυρίσετε πίσω στους Kήπους, ο δρόμος θα σας οδηγήσει στους Νεγάδες (3 χλμ.). Το τοπίο είναι μαγευτικό, λουσμένο στο πράσινο. O δρόμος δεν είναι παντού ασφαλτοστρωμένος και τον χειμώνα παρουσιάζει προβλήματα. Στο χωριό, η εκκλησία ιδρύθηκε το 1792. Από αυτή την πλευρά, για να γυρίσετε στα Γιάννινα, θα περάσετε από τα χωριά Φραγκάδες, Δολιανή, Γρεβενίτι (που διαθέτει ξενώνα) και Μηλιωτάδες. Από το Γρεβενίτι μπορείτε να πάτε στη Βοβούσα, χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 1.050. Τον χειμώνα η πρόσβαση είναι δύσκολη. Ωστόσο, υπάρχει και άλλος δρόμος από τα Γρεβενά, που όμως δεν είναι ασφαλτοστρωμένος. Η Βοβούσα είναι χτισμένη στις όχθες του Αώου και συνδέεται με παλιά θολωτή γέφυρα ηλικίας 700 και πλέον χρόνων, βυθισμένη μέσα στο δάσος. Στα εστιατόριά της θα απολαύσετε τις ντόπιες σπεσιαλιτέ (πίτες, πέστροφες).

Πηγή:  Epirus News

Starry Night

starry night

App_Store_Badge_small
Google-Play
search_hotels_module

Επισκέπτες τώρα:

Έχουμε 64 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δημοσκοπήσεις

Ποιό το βασικό κριτήριο για την διαμονή σας :