Language Selection

  • Greek
  • English (United Kingdom)

Προσφορές - Νέα

Εγγραφή

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία μας για να πληροφορείστε για προσφορές καταλυμάτων και νέα απο όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ηπείρου

Ετικέτες

Home Διαμονή Ν. Ιωαννίνων Δ. Ζίτσας Διαμονή στην Ζίτσα
Ζίτσα | Διαμονή | Ξενοδοχεία | Ξενοδοχείο | Ξενώνες | Ξενώνας | Ενοικιαζόμενα δωμάτια | Δωμάτιο

Γενικές πληροφορίες

Η Ζίτσα απέχει από τα Γιάννενα 25 χλμ. Είναι ένας παραδοσιακός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 670 μέτρων και αποτελεί έδρα του ομώνυμου Δήμου, περιλαμβάνει και ταδιαμερίσματα  της Καρίτσας, του Πρωτόπαππα,του Δαφνόφυτου και του Λίθινου.H Ζίτσα είναι ξακουστή για το υπέροχο κρασί που παράγει και για το  εξαιρετικό της φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
Ανέκαθεν το κρασί της Ζίτσας έπαιζε πρωτεύοντα ρόλο στην κοινωνία και την οικονομία της περιοχής. Στοιχεία μαρτυρούν ότι από τον 15ο αιώνα που πρωτοκατοικήθηκε η Ζίτσα, η αμπελοκαλλιέργεια αποτελούσε σημαντική ενασχόληση των κατοίκων της.
Γνωρίζουμε ακόμη ότι οι μοναχοί του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία που είναι δίπλα στο οινοποιείο υπήρξαν δραστήριοι οινοποιοί, με πρώτο τον ηγούμενο Γρηγόριο τον 18ο αιώνα.

Για την διαμονή σας στη Ζίτσα θα βρείτε τα παρακάτω καταλύματα.

Το Θεογέφυρο

Το Θεογέφυρο είναι ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της περιοχής, για το οποίο έγραψαν επώνυμοι και ανώνυμοι ιστορικοί. Άνθρωποι στους οποίους οφείλουμε πάρα πολλά για την γνώση της ιστορίας μας. Ανάμεσά τους ο Παναγιώτης Αραβαντινόςο Λόρδος Βύρων, οΙωάννης Λαμπρίδης, ο Πουκεβίλ και τόσοι άλλοι.

theogefiroΗ ονομασία του ΘΕΟΓΕΦΥΡΟ Ελληνική, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες περιοχές και τοποθεσίες στην περιοχή των Κουρεντοχωρίων, έχουν σλαβική ή αλβανική ετοιμολογία. Θεογέφυρο. Γεφύρι φτιαγμένο από τον Θεό. Έτσι το αποκαλούσαν ανέκαθεν οι κάτοικοι της περιοχής. Αλλά και οι ιστορικοί έτσι το μνημονεύουν Από τα σπάνια γεωλογικά φαινόμενα, αποτέλεσμα ή καλύτερα έργο των ορμητικών νερών του Καλαμά. Έχει μήκος περίπου 45 μέτρα, πλάτος 3-4 μέτρα και βρίσκεται 20 περίπου μέτρα πιο ψηλά από τα νερά του ποταμού. Το σχήμα του όμοιο με αυτό που το ανθρώπινο χέρι έχει δώσει στα διάφορα πέτρινα γεφύρια. Τοξωτό. Με την διαφορά ότι η φύση, που πήρε την θέση του ανθρώπινου παράγοντα στην προκειμένη περίπτωση, δεν ήταν τόσο λεπτομερειακή. Τόσο τελειομανής. Περιορίστηκε στο να δώσει ένα βασικό σχήμα στο γεφύρι και απέφυγε τις λεπτομέρειες.
Η διαδρομή του Θύαμη, μετά την πεδιάδα της Βελλάς, συνεχίζεται μέσα από απότομους βράχους και γκρεμούς. Ειδικότερα μετά το χωριό Καταρράκτης η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που υποχρέωνε, χρόνια τώρα τα νερά του Καλαμά να κονταροχτυπιούνται με τους βράχους.
Αργά αλλά υπομονετικά σ΄ αυτή την ιδιόμορφη μονομαχία τα νερά ήταν αυτά που άλλαξαν την μορφή του τοπίου. Οι βράχοι σιγά-σιγά νικήθηκαν. Υποχώρησαν. Η διάβρωση του εδάφους από τα νερά ήταν τέτοια στο πέρασμα του χρόνου, που οι χαράδρες μεγάλωσαν. Το τοπίο έγινε ακόμη πιο εντυπωσιακό ακόμη πιο όμορφο.
Πριν από χιλιάδες χρόνια ο Θύαμης κυλούσε σε μεγαλύτερο υψόμετρο απ΄ ότι σήμερα. Στο διάβα του όμως, εκεί ανάμεσα στους λόφους της Μπακής και του Ανηλίου συνάντησε αντίσταση. Το έδαφος σκληρό. Το πέτρωμα πωρόλιθος κατά το μεγαλύτερο μέρος στην σύνθεσή του, προσπάθησε να αντισταθεί. Μάταια όμως. Τα άγρια ορμητικά νερά του κατόρθωσαν να βρουν διέξοδο στο πρόσκαιρο εμπόδιο που δημιούργησε ο βράχος και άνοιξαν κάτω απ΄ αυτόν δίοδο, δημιουργώντας έτσι με τον χρόνο, φυσικό γεφύρι. Το γεφύρι που κατασκεύασε η φύση, το γεφύρι που κατασκεύασε ο Θεός για τους κατοίκους της περιοχής. Γι΄ αυτό και το ονομάσανε ΘΕΟΓΕΦΥΡΟ.
Μέχρι το 1800 περίπου, όπου υπολογίζεται ότι ο Αλής κατασκεύασε το γεφύρι στο Ράϊκο, το Θεογέφυρο ήταν ο βασικός συγκοινωνιακός κόμβος τουλάχιστον για τα χωριά της δεξιάς όχθης, με το μεγάλο οικονομικό και πολιτικό κέντρο που ήταν τα Γιάννινα. Πηγή: Δήμος Ζίτσας.

Ο Καλαμάς

Πρόκειται για τον δεύτερο σε μήκος ποταμό της Ηπείρου, αφού από τις πηγές του ως την θάλασσα διανύει μια απόσταση 96 χιλιομέτρων.Ονομάζεται ακόμη και σήμερα με τα δύο του ονόματα. Το αρχαίο ΘΥΑΜΙΣ και το σύγχρονο ΚΑΛΑΜΑΣ.

kalamasΤο αραίο όνομα ΘΥΑΜΙΣ προέρχεται από την λέξη Θύω η οποία σημαίνει: Κινούμαι άγρια. Και πράγματι τα νερά του Θύαμη κινούνται άγρια. Ιδιαίτερα στο τμήμα από τον καταρράκτη της Γλύζιανης μέχρι και την έξοδό του από την χαράδρα του Πολύδροσου πριν την Νεράιδα της Θεσπρωτίας.

Σήμερα τον ονομάζουμε Καλαμά, γιατί σύμφωνα με μια εκτίμηση, οι πηγές του βρίσκονται σε μια περιοχή των Δολιανών η οποία είναι γεμάτη από καλάμια.

Μονή Πατέρων

Η Μονή Πατέρων είναι χτισμένη απέναντι από το χωριό Λίθινο σε πλάτωμα χαμηλού λόφου, σε υψόμετρο 400 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, χτισμένο σε δάσος με αιωνόβιες βαλανιδιές, το οποίο δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει.
monasthri_pateron_1Μαζί με το Θεογέφυρο αποτελούν τα πιο βασικά μνημεία της περιοχής και φυσικά τα πιο ενδιαφέροντα.
Υπήρξε στην μακρόχρονη ιστορία του, ένα από τα πιο πλούσια μοναστήρια της Ηπείρου και μαζί μ΄ αυτό του Προφήτη Ηλία, από τα πιο μεγάλα. Μάλιστα οι ιστορικοί αναφέρουν ότι το μοναστήρι των Πατέρων ήταν πιο πλούσιο και πιο μεγάλο απ΄ αυτό του Προφήτη Ηλία στην Ζίτσα.
Άλλωστε η σημαντικότητά του αυτή δικαιολογείται και από το γεγονός ότι πολλοί ιστορικοί, γεωγράφοι, περιηγητές αναφέρονται σ΄ αυτό.
Είχε στην κατοχή του τεράστιες εκτάσεις γης ενώ η περιουσία του έφθανε μέχρι την Βλαχιά και την Ρωσία, όπως θα πούμε παρακάτω.
Ο Λαμπρίδης στα ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ υποστηρίζει πως αρχικά η έδρα της Μονής ήταν δεξιά του Καλαμά, στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου. Άγνωστο πότε, η έδρα της Μονής μεταφέρεται στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, δίπλα στο Θεογέφυρο και το 1668 μεταφέρεται στην θέση που βρίσκεται σήμερα.
Ο Βασίλειος Οικονόμου στο βιβλίο του Η ΖΙΤΣΑ ΚΩΜΟΠΟΛΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ έκδοση 1979 σελίδες 108-109, αναφερόμενος στη Μονή των Πατέρων σημειώνει:
«..Όταν το μοναστήρι αυτό ήταν στην δεξιά όχθη του Καλαμά και στο Θεογέφυρο, ήταν εντελώς ασήμαντο. Ύστερα όμως από την οριστική του μεταφορά έφθασε σε μεγάλη οικονομική ακμή...» και προσθέτει για την περιουσία της Μονής: «...Όλη η τεράστια έκταση από το Θεογέφυρο μέχρι της πηγής Τριάμινα ήταν ιδιοκτησία του...»
Σύμφωνα λοιπόν με αυτές τις δύο μαρτυρίες η έδρα της Μονής δεν ήταν από την αρχή στην σημερινή θέση όπου βρίσκεται ο ναός.
Ωστόσο από επιγραφή που βρέθηκε πάνω από την κύρια είσοδο του ναού, στο εσωτερικό μέρος, όπως την κατέγραψε ο Χρήστος Σούλης στο βιβλίο του «Επιγραφαί και ενθυμήσεις Ηπερωτικαί» μαθαίνουμε πως το καθολικό του μοναστηριού θεμελιώθηκε στα 1590 μ.χ.
Ο Εμμανουήλ Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι ο Άγιος Νικόλαος ήταν Μοναστήρι όταν χτίστηκε το καθολικό της Μονής Πατέρων και για ένα χρονικό διάστημα λειτουργούσαν ταυτόχρονα.
Πάντως μελέτη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η οποία συνετάγει το 1992 και αφορά το μοναστήρι, σημειώνει ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου έχει δεχθεί πρόσφατα κακότεχνες επισκευές, κάτω από τις οποίες διακρίνεται η πλινθοπερίκλειστη τοιχοποιία, σημαντικό στοιχείο για την χρονολόγηση του ναού την υστεροβυζαντινή εποχή. Δηλαδή μετά το 1204μ.χ.
Είναι προφανές ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου είχε κατά το παρελθόν υποστεί διαδοχικές καταστροφές. Η θέση του δίπλα στο Θεογέφυρο δικαιολογεί την εκτίμηση αυτή, αφού το γεφύρι ήταν στρατηγικής σημασίας και σε κάθε εξέγερση αποτελούσε τον προμαχώνα των επαναστατών.
Μια από τις εξεγέρσεις αυτές ήταν το 1854, όταν στο Θεογέφυρο οχυρώθηκε ο γνωστός στην αθηναϊκήν κοινωνία φαρμακοποιός Βασίλειος Βιδεβής. Με την κατάπνιξη αυτής της επαναστατικής απόπειρας, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου καταστρέφεται για να επισκευαστεί λίγο πριν το 1895.
Σχετικά τώρα με την πληροφορία που μας δίνει ο Λαμπρίδης για την αρχική έδρα του μοναστηριού στον ιερό ναό του Αγίου Αθανασίου, η μελέτη της 8ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων διευκρινίζει:
«...Οι μαρτυρίες του Λαμπρίδη για την αρχική φάση της Μονής δεν είναι δυνατόν σήμερα να επιβεβαιωθούν, αφού ο ναίσκος του Αγίου Αθανασίου έχει επισκευασθεί...»
Αυτό σημαίνει ότι μετά την επισκευή του δεν υπάρχουν πια τα στοιχεία εκείνα που θα βοηθούσαν τον επιστήμονα να σχηματίσει άποψη για αλήθεια των λεγομένων του Λαμπρίδη.
Σήμερα μπορεί να μην έχει τεράστια περιουσιακά στοιχεία, μπορεί να μην έχει μοναχούς, ασκητές και ηγεμόνες, έχει όμως μια πλούσια ιστορία. Είναι ένας θρύλος για την περιοχή μας. Τον Ιούλιο του 1997 άρχισαν οι εργασίες αναστείλωσης.

Προφήτης Ηλίας

profhthshliasΣτη μεγάλη του ακμή το μονατήρι του Προφήτη Ηλία είχε μετόχια στη Βλαχιά και τη Ρωσία. Τα μετόχια αυτά και ιδίως αυτό του Αγίου Ιωάννη στο Βουκουρέστι απέφεραν τεράστια έσοδα στο μαναστήρι. Με τα χρήματα αυτά οι φιλομαθείς νέοι της Ζίτσας σπούδαζαν σε σχολές του εξωτερικού.
Τα πρώτα κτίσματα του Μοναστηριού χρονολογούνται από το 1598, σχετική επιγραφή υπάρχει στο εσωτερικό του ναού. Για τον Κυρίως Ναό επιγραφή αναφέρει:" Η Μονή ισπορήθη το 1658 αρχιερεύοντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Καλλίνικου.".

profhths_byronΑπό το Μοναστήρι πέρασε ο Λόρδος Βύρων τον Οκτώβριο του 1809. Έμεινε δύο μέρες. Στο έργο του "Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολνζ" με ένα ποίημα εξωτερικεύει τα συναισθήματα που ένιωσε καθώς ο πανέμορφος ορίζοντας ξανοίγονταν μπροστά του.

Χρήσιμα Τηλ

Δημαρχείο: 26580 23550-1

FAX: 26580 23552, 22234

(Κ Ε Π ): 26580 23554

Υπηρεσίες: 2658022248

Πινακοθήκη: 2658022810

Παιδικός Σταθμός: 2658023567

Αστυνομία: 2658022232

Δημοτικό Σχολείο 2658022467

Νηπιαγωγίο: 2658023328

Ταχυδρομείο: 2658022290Αγνάντι Ζίτσας
arxikixenodoxeio

Γενικές πληροφορίες

Το ξενοδοχείο Agnanti Zitsas βρίσκεται σε ένα πανέμορφο χωριό, τη Ζίτσα που απέχει μόλις 24 χλμ. απο το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Το ξενοδοχείο μας, δίνει μια πραγματικά νέα ερμηνεία στις διακοπές στο βουνό προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία χαλάρωσης και διασκέδασης.

Περισσότερα...
 
Καλλιθέα - Ζίτσα

LOGO1 xenodoxeio

Γενικές πληροφορίες

Τα 10 δωμάτια που προσφέρει το ξενοδοχείο ΚΑΛΛΙΘΕΑ χαρακτηρίζονται από ευρυχωρία και αισθητική, είναι δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα ενώ καθένα εξ’ αυτών διαθέτει βεράντα, ψυγείο, τηλεόραση, θέρμανση και μπανιέρα.

Περισσότερα...
 


Starry Night

starry night

App_Store_Badge_small
Google-Play
search_hotels_module

Επισκέπτες τώρα:

Έχουμε 73 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δημοσκοπήσεις

Ποιό το βασικό κριτήριο για την διαμονή σας :