Language Selection

 • Greek
 • English (United Kingdom)

Προσφορές - Νέα

Εγγραφή

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία μας για να πληροφορείστε για προσφορές καταλυμάτων και νέα απο όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ηπείρου

Ετικέτες

Home Σχεδιάζετε να ταξιδέψετε;
Σχεδιάζετε να ταξιδέψετε?

Σχεδιάζετε να επισκεφθείτε κάποιο απο τα υπέροχα μέρη της Ελλάδας για λόγους επαγγελματικούς ή αναψυχής; Προτού αποφασίσετε σε ποιο κατάλυμα θα διαμείνετε, καλό είναι να γνωρίζετε τα δικαιώματα καθώς και τις ενδοχόμενες υποχρεώσεις σας έτσι ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ), τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα έχουν προσφάτων ανακαινιστεί, είναι εφοδιασμένα με το ειδικό σήμα λειτουργίας του Οργανισμού και διακρίνονται στους ακόλουθους τύπους:

α) Ξενοδοχεία
β) ενοικιαζόμενα δωμάτια
γ) ενοικιαζόμενα διαμερίσματα
δ) αυτοτροφοδοτούμενα τουριστικά καταλύματα
ε) χώροι οργανωμένης κατασκήνωσης
στ) ξενώνες νεότητας

Οι τρεις πρώτοι τύποι καταλυμάτων υπόκεινται σε διαβαθμίσεις που καθορίζονται απο τον Ε.Ο.Τ. και κατατάσσονται αναλόγως σε αστέρια 5*****, 4****, 3***, 2**, 1* (κατηγορία Α,Β,Γ,Δ,Ε αντιστοίχως βάσει του παλιού συστήματος κατάταξης)

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Βάσει του Κανονισμού σχέσεων ξενοδόχων - πελατών (άρθρο 8 του ν. 1652/86 ΦΕΚ 167Α)

 • Ο ξενοδόχος
 1. πρέπει πάντα να διαθέτει στους πελάτες του όσες ανέσεις διαφημίζει
 2. υποχρεούται να απαντά εγγράφως στους πελάτες μέσα σε 3 ημέρες, ανεξαιρέτως αν αποδέχεται ή όχι την κράτηση που έχει γίνει εγγράφως, τηλεφωνικώς ή με email.
 3. δικαιούται να ζητήσει προκαταβολή μέχρι το 25% του συνολικού κόστους διαμονής για όλες τις ημέρες διανυκτέρευσης. Η προκαταβολή δεν μπορεί να είναι κατώτερη του μισθώματος μιας ημέρας.
 4. Η κράτηση θεωρείται ολοκληρωμένη με την λήψη της προκαταβολής ή με την έγγραφη αποδοχή της κράτησης απο τον ξενοδόχο.
 5. οφείλει να διαθέτει τα δωμάτια για τα οποία έχει γίνει η κράτηση. Διαφορετικά οφείλει να εξασφαλίσει τη διαμονή των πελατών σε άλλο κατάλυμα της ίδιας τουλάχιστον κατηγορίας, στην ίδια πόλη, με τις ίδιες ανέσεις και προϋποθέσεις διαμονής με το δικό του κατάλυμα. Επίσης οφείλει να καταβάλει ο ίδιος τα έξοδα μεταφοράς και την επιπλέον διαφορά τιμής που τυχόν υπάρχει μεταξύ του δικού του και του άλλου καταλύματος. Αν δεν τηρηθούν τα ανωτέρω υποχρεούται να αποζημιώσει τον πελάτη με το σύνολο του κόστους διαμονής.
 6. δεν μπορεί να κάνει κράτηση για κλίνες περισσότερες απο εκείνες που διαθέτει το καταλυμά του.
 7. φέρει ευθύνη μόνο για τα πολύτιμα αντικείμενα και χρήματα που του έχουν παραδοθεί απευθείας απο τον πελάτη, προσκομίζοντας σχετική απόδειξη. Σε αντίθετη περίπτωση ο ξενοδόχος δεν ευθύνεται για τυχόν απώλεία τους.
 • Ακύρωση
 1. Όποιος πραγματοποιήσει κράτηση δωματίου για προκαθορισμένη χρονική περίοδο και τελικά δεν το χρησιμοποιήσει για όλη ή μέρος της περιόδου, οφείλει αποζημίωση στον ξενοδόχο ίση με το μισό του συνολικού ποσού της κράτησης. Αν όμως ο πελάτης ειδοποιήσει τον ξενοδόχο για την ακύρωση πριν απο 21 τουλάχιστον μέρες, τότε δεν οφείλει αποζημίωση και ο ξενοδόχος υποχρεουται να επιστρέψει άμεσα την προκαταβολή ποτ τυχόν εισέπραξε.
 • Επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες
 1. Η ημέρα της άφιξης υπολογίζεται ολόκληρη ως προς το αντίτιμο, ανεξάρτητα απο την ώρα άφιξης.
 2. Τη μέρα της αναχώρησης ο πελάτης υποχρεούται να εκκενώσει το δωμάτιο μέχρι την 12η ώρα. Αν παραμείνει πέρα απο την ώρα αυτή και μέχρι τις 6 το απόγευμα οφείλει να καταβάλει το μισό του ημερησίου μισθώματος. Παραμονή πέρα απο την ανωτέρα ώρα (18.00) ωστόσο συνεπάγεται καταβολή ολόκληρου του ημερισίου μισθώματος. Σε περίπτωση άρνησης ο ξενοδόχος διατηρεί το δικαίωμα να απομακρύνει απο το δωμάτιο τις αποσκευές του πελάτη.
 3. Κάθε είδους κατοικίδια ζώα απαγορεύονται μέσα στο ξενοδοχείο, εκτός και αν υπάρχει ειδικός χώρος. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητη προηγούμενη συννενόηση μεταξύ του ξενοδόχου και πελάτη.
 4. Σε περίπτωση κράτησης μέσω διαδικτύου, συνίσταται να πραγματοποιείται λίγες μέρες πριν την άφιξη απευθείας επικοινωνία με τον ξενοδόχο για επιβεβαίωση της κράτησης και τυχόν απορίες και διευκρινήσεις όσον αφορά πρόσθετες χρεώσεις (π.χ. για χρήση του κλιματιστικού).
Πηγή:Το παρόν άρθρο έχει ψηφιοποιηθεί απο το φυλλάδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης - Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
 

Starry Night

starry night

App_Store_Badge_small
Google-Play
search_hotels_module

Επισκέπτες τώρα:

Έχουμε 47 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δημοσκοπήσεις

Ποιό το βασικό κριτήριο για την διαμονή σας :