Language Selection

  • Greek
  • English (United Kingdom)

Προσφορές - Νέα

Εγγραφή

Εγγραφείτε στα ενημερωτικά δελτία μας για να πληροφορείστε για προσφορές καταλυμάτων και νέα απο όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις της Ηπείρου

Ετικέτες

Home Μουσεία Αρχαιολογική Συλλογή Άρτας
Αρχαιολογική Συλλογή Άρτας

Γενικές πληροφορίες

epirus hotels travelepirus hotels travel

Το 1972 ιδρύθηκε η Αρχαιολογική Συλλογή Άρτας, η οποία στεγάστηκε στην ανακαινισμένη Τράπεζα της Μονής Παρηγορήτισσας. Η συλλογή αυτή περιελάμβανε ευρήματα από την Άρτα

και την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, ο τεράστιος όγκος των κινητών ευρημάτων από τις σωστικές ανασκαφικές έρευνες των τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα κατέστησε επιτακτική την ανάγκη ίδρυσης Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη, τόσο για την παρουσίαση - έκθεση των σημαντικότερων από αυτά, όσο για την ασφαλή φύλαξη των υπολοίπων.
Η προσπάθεια ίδρυσής του Μουσείου, που ξεκίνησε ήδη από το 1979 και συνεχίστηκε το 1994 με τη σχετική εγκριτική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού οδήγησε το 1995 στην τελική επιλογή της θέσης στην περιοχή «Τρίγωνο», δίπλα στην κοίτη του ποταμού Αράχθου και σε μικρή απόσταση από το ιστορικό γεφύρι της Άρτας, μετά από παραχώρηση οικοπέδου έκτασης 9.800 τ.μ. από το Δήμο Αρταίων στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Το έργο της ανέγερσης του Μουσείου εντάχθηκε το 1999 στο Π.Ε.Π. Ηπείρου του Γ΄ Κ.Π.Σ, με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Ηπείρου και ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2006, οπότε και παραλήφθηκε διοικητικά από τη Λ.Γ.΄ Ε.Π.Κ.Α. Το κτίριο, εμβαδού 1.549 τ.μ. περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους 500 τ.μ. γύρω από το κεντρικό αίθριο, δύο εργαστήρια συντήρησης, ευρύχωρες αποθήκες ευρημάτων, γραφεία διοίκησης, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και χώρους εξυπηρέτησης κοινού, όπως βεστιάριο, πωλητήριο και αναψυκτήριο.
Το έργο της έκθεσης και του εξοπλισμού του Μουσείου, προϋπολογισμού 1.800.000 €, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2006 με χρηματοδότηση από το Π.Ε.Π. Ηπείρου του Γ΄ Κ.Π.Σ. και με φορέα υλοποίησης τη Λ.Γ.΄ Ε.Π.Κ.Α. Στο πλαίσιο του έργου εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για τη λειτουργία των εργαστηρίων συντήρησης, των αποθηκών, των γραφείων και των χώρων εξυπηρέτησης του κοινού.
Εκπονήθηκε επίσης η μουσειογραφική μελέτη, η οποία περιγράφει αναλυτικά τα αντικείμενα που πρόκειται να περιληφθούν στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, καθώς και τον τρόπο έκθεσής τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, η έκθεση θα περιλαμβάνει τρεις μεγάλες ενότητες: το δημόσιο βίο, τα
νεκροταφεία και τον ιδιωτικό βίο των Αμβρακιωτών, ενώ στην αρχή και το τέλος της βρίσκονται οι μικρότερες ενότητες της εισαγωγής και του «τέλους της Αμβρακίας» αντίστοιχα. Για την ανάπτυξη της μόνιμης έκθεσης του μουσείου χρησιμοποιείται ο χώρος που προβλέπεται για αυτό το λόγο από την αρχιτεκτονική κτιριακή μελέτη, καθώς και τμήμα του διαδρόμου στα αριστερά της εισόδου, αλλά και ο χώρος του αίθριου. Στον κυρίως εκθεσιακό χώρο έχει προβλεφθεί, εξάλλου, μικρός χώρος περιοδικών εκθέσεων, ο οποίος δεν προβλεπόταν στα αρχικά σχέδια του μουσείου.
Στόχος της Υπηρεσίας είναι με την ολοκλήρωση του έργου της έκθεσης, το Μουσείο να μετατραπεί σε ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο, με καθοριστικό ρόλο στην πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο της πόλης της Άρτας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Επικοινωνία

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Παρηγορίτισσα, Τ.Κ. 47100, Άρτα (Νομός Άρτης)

Τηλέφωνο: +30 26810 28692
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Starry Night

starry night

App_Store_Badge_small
Google-Play
search_hotels_module

Επισκέπτες τώρα:

Έχουμε 108 επισκέπτες συνδεδεμένους

Δημοσκοπήσεις

Ποιό το βασικό κριτήριο για την διαμονή σας :